Na ons bezoek aan Bomarzo zijn we maar doorgereden naar het dorpje Bagnaia, de Villa Lante zien, zo’n 17 kilometer verder in de richting van Viterbo.
We parkeerden op een pleintje voor de villa (via Giambolongna) en liepen het dorp in. In het centrum staat een oude toren met een veelbelovende poort naar het Piazza Castello, maar het plein zelf voelt alsof je de locals in hun dagelijkse doen en laten stoort, bijna alsof je de woonkamer binnenstapt. Kortom, in het dorp is weinig te beleven.
Terug naar de Villa, waarvan de muren tegenwoordig direct grenzen aan de bebouwing en straten van het dorp. De Villa Lante en tuinen stammen net als Bomarzo uit de 16e eeuw, oorspronkelijk bedoelt als zomerresidentie voor de bischoppen van Viterbo. Eerste bewoner was kardinaal Raffaele Riario, neef van paus Sixtus IV della Rovere.
Opnieuw een tuin in renaissance (of preciezer, maniëristische) stijl. In 1566 gaf kardinaal Gian Francesco De Gambara de beroemde architect Jacopo Barozzi (a.k.a. Il Vignola) de opdracht zijn plannen te realiseren; een thematisch park en tuin, verbinding met de formele tuin, de vele fonteinen, sculpturen uit Peperino steen en een keur aan zitplekken waar bezoekers tijdens hun wandelingen kunnen uitrusten.
Wat ons fascineerde waren met name de fonteinen, bij binnenkomst de imposante Fontana del Pegaso. Fonteinen, watervallen, druipende grotten. Wonderbaarlijk hoe alles wordt aangedreven, hydraulica uit de 16e eeuw. Het brein achter dit harmonieuze ontwerp en de bijbehorende techniek was Tommasi Ghinucci, een ingenieur uit Siena. Vergelijkbare waterwerken vind je in de villa’s Farnese en d’Este, dus die zetten we op ons lijstje.
Het laagste deel van de tuinen beslaat de formele tuin, symmetrisch als maar kan, met in het centrum de Fontana dei Mori. De beide huizen (casino’s), Gambara met een fraai fresco van het domein, en casa Montalto, staan op de grens van het formele deel en de meer avontuurlijke tuin die de helling op leidt waar het water langs naar beneden stroomt en de fonteinen aandrijft. Hier vind je een vorstelijke stenen dinertafel (la tavola del Cardinale), trappen en oude bomen, en natuurlijk meer fonteinen en waterspeeltjes.
Wil je verdere details lezen over Lante, dan kan dat in de Wikipedia. We hebben zelf ook een gids aangeschaft bij de kassa van Bomarzo, getiteld “Grandi Giardini Italiani. 100 giardini per Expo 2015”. Een handig overzichtswerkje met korte beschrijvingen.
Op de onderstaande Google map kun je inzoomen op de tuinen, zelfs de verschillende fonteinen zijn met naam genoemd, Google is your friend 😉
We hebben teveel foto’s voor deze blog maar check Ons Umbrie Pinterest board voor meer plaatjes.
Aan het eind van de dag bracht onze Cinquecento ons weer terug naar ons verblijf in het gehucht Grutti, waar we bij Le Noci van een heerlijke vette pasta hebben genoten. Wanneer is het weer vakantietijd?
Comments